Składniki (podaję te ilości, których użyłam na duży gar zupy na 7 osób dorosłych i dziecko - zupy starczyło na dwa dni)
Na rosół - według uznania :
- 6 skrzydełek
- 1 skrzydło indycze
- włoszczyzna
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Na dalszy etap:
Klopsiki :
- 800 g mięsa mielonego,
- dwie bułki (które będziemy moczyć i odciskać)
- 2 jajka
- przyprawy do smaku do doprawienia mięsa
- odrobina mąki
- olej do smażenia
ZUPA:
- 7 serków topionych FASTI (biedronka) 100 g
- przyprawa, którą odkryłam na wyjeździe i niezwykle przypadłą mi do gustu - KAMIS czosnek z natką pietruszki
1. Gotujemy początkowo wywar na zupkę - zwykły rosół. Ja użyłam skrzydełek kurczęcych, skrzydła z indyka oraz włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego i dwóch kostek rosołowych. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a gdy warzywa i mięso będą miękkie- wyławiamy.
2. Do 800 g mięsa mielonego dodajemy dwie namoczone i odciśnięte bułki kajzerki, 2 jajka, odrobinę ulubionych przypraw i rękoma ugniatamy masę.
Po dokładnym rozmieszaniu składników formujemy malutkie kuleczki - klopsiki. Ja by w miarę zachować wielkość pomagałam sobie łyżeczką do herbaty. Na talerzyku wysypujemy mąkę i obtaczamy nasze kuleczki po czym obsmażamy je chwilę na patelni - później i tak będą gotowane, więc smażyłam krótką chwilę do lekkiego zarumienienia.
3. Do rosołu (przypominam, już bez mięsa i warzyw) dodajemy pokrojone serki topione (mniejsze kawałki łatwiej rozmieszać by się rozpuściły). Ja na gar ok 4 litrowy dałam 7 serków topionych. Zupę mieszamy.
4. Wrzucamy ugotowane klopsiki i jeszcze chwilę gotujemy.
5. Na koniec doprawić przyprawą pietruszka z czosnkiem.
Można podawać z makaronem - ja wybrałam drobne świderki, ale lepiej w mniejszych porcjach gdyż zupa jest bardzo syta. Jako zupa krem też smakuje wyśmienicie
Uwaga! Gdy zupa zacznie stygnąć, może się wytrącać tłuszcz (ja zbierałąm jego nadmiar łyżką).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz