Składniki:
-5 jajek,
- szynka konserwowa
- czerwona fasola
- kukurydza
- por
- cebulka konserwowa (w słoiku)
- ogórki konserwowe
- majonez
- ser
W przypadku sałatki imprezowej, efektownie wygląda, gdy poda ją się w przezroczystej misce i ułoży warstwowo. Oczywiście można zrobić także jej szybszą wersję, którą ja akurat robiłam do użytku domowego i od razu wymieszać wszystkie składniki.
Sposób przygotowania:
1. ugotować jajka i je wystudzić
2. Odsączyć cebulkę konserwową i wyłożyć ją na spód miski;
3. Odsączyć czerwoną fasolę i wyłożyć ją na cebulkę
4. pokroić ogórki konserwowe i ułożyć na fasoli
4. pokroić szynkę w kostkę i ułożyć ją jako kolejną warstwę
5. Pokroić por, i ułożyć na szynce
6. Pokroić ogórki konserwowe i ułożyć na szynce
7. Ugotowane wcześniej jajka obrać, pokroić na krajalnicy lub ręcznie według uznania i wyłożyć, po czym wysmarować majonezem
8. Zetrzeć ser na tarce o średnich oczkach i posypać nim sałatkę.
Gotowe! smacznego.
Prawda,że bardzo łatwa?
Niestety, moją słabością są tego typu sałatki...
OdpowiedzUsuńAle jako "niewolnik" fit życia, nie mogę sobie zbyt często na nie pozwolić... jest mi za ciężko :(