piątek, 27 stycznia 2017

Sałatka z szynką i cebulką konserwową.

Uwielbiam sałatki, zwłaszcza typowo imprezowe. I takie, które da się  bardzo szybko przygotować. Przedstawiam jedną z propozycji takich sałatek.

Składniki:
-5 jajek,
- szynka konserwowa
- czerwona fasola
- kukurydza
- por
- cebulka konserwowa (w słoiku)
- ogórki konserwowe
- majonez
- ser
W przypadku sałatki imprezowej, efektownie wygląda, gdy poda ją się w przezroczystej misce i ułoży warstwowo. Oczywiście można zrobić także jej szybszą wersję, którą ja akurat robiłam do użytku domowego i od razu wymieszać wszystkie składniki.
Sposób przygotowania:
1. ugotować jajka i je wystudzić
2. Odsączyć cebulkę konserwową i wyłożyć ją na spód miski;
3. Odsączyć czerwoną fasolę i wyłożyć ją na cebulkę
4. pokroić ogórki konserwowe i ułożyć na fasoli
4. pokroić szynkę w kostkę i ułożyć ją jako kolejną warstwę

5.  Pokroić por, i ułożyć na szynce
6. Pokroić ogórki konserwowe i ułożyć na szynce
7. Ugotowane wcześniej jajka obrać, pokroić na krajalnicy lub ręcznie według uznania i wyłożyć, po czym wysmarować majonezem

8.  Zetrzeć ser na tarce o średnich oczkach i posypać nim sałatkę.
 Gotowe! smacznego.

Prawda,że bardzo łatwa? 

1 komentarz:

  1. Niestety, moją słabością są tego typu sałatki...
    Ale jako "niewolnik" fit życia, nie mogę sobie zbyt często na nie pozwolić... jest mi za ciężko :(

    OdpowiedzUsuń