Składniki:
-1,5 kg cukinii-0,5 kg cebuli
-0,5 szklanki octu( jeśli chcemy ostrzejszy keczup to 1 szklanka)
-2 szklanki cukru
-1 łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżeczka papryki ostrej
-2 łyżki soli
-1 koncentrat pomidorowy(200g)
Sposób przygotowania
- cukinię obieramy, wydrążamy pestki i trzemy na tarce. W tym roku zrobiłam wersję dla leniwych i starłam na maszynie- powstała papka
- cebulę również trzemy
- startą cukinię mieszamy z cebulą i zasypujemy solą, masę zostawiamy na min. 6 godzin. Ja zostawiłam na całą noc
- wstawiamy garnek na gaz, wsypujemy cukier, paprykę, dolewamy ocet, gotujemy 20 min
- blendujemy masę, dodajemy koncentrat, gotujemy 10 min.
- gorący keczup przelewamy do słoików i stawiamy do góry dnem, nie trzeba ich pasteryzować, pasteryzują się same.
Zapraszamy też do odwiedzenia i polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/Smakujemy-%C5%BBycie-1415573101809378/?fref=ts
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz